Het voordeel van rituelen: waarom zijn die belangrijk voor mensen?

rituelen cursussen

Rituelen uitvoeren is iets heel interessants als je het onder de loep gaat leggen. Je zult leren tijdens spirituele cursussen dat iedereen het op zijn of haar manier uitvoert. Soms zijn rituelen ook heel persoonlijk. In dit artikel krijg je er meer uitleg over. 

Wat zijn rituelen?

Een ritueel is een vaste reeks terugkerende handelingen die volgens bepaalde voorschriften wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan de Kerst-mis op kerstavond in de kerk of het strooien van pepernoten met Sinterklaas. 

Het verschil tussen rituelen en bijgeloof 

Een ritueel is vaak een handeling die hoort bij een gevestigde religie. Bijgeloof heeft te maken met aardse zaken. Het klavertje vier of de hoefijzer zijn voorbeelden van bijgeloof. 

Rituelen zorgen voor moed en troost 

Een ding is zeker: als mens kun je veel hebben aan een fijn ritueel. Het geeft moed omdat het een ingang is voor een nieuwe fase die aanbreekt. Het troost mensen omdat ze geloven dat het ritueel hun wens versterkt. 

Wat voor soort attributen horen erbij?

Bij elk ritueel horen weer andere attributen. In een spirituele winkel koop je edelstenen. Als je spiritueel bent ingesteld geloof je dat het de wens versterkt waar je aan denkt tijdens het ritueel. Bij Kerst hoort een kerstboom en bij Pasen hoort een ontbijt en het zoeken van eieren. Attributen zijn soms zeer persoonlijk. Sommige studenten nemen hun knuffel mee naar tentamens als mascotte. 

Bij welke gelegenheden maakt men gebruik van rituelen?

Dat varieert enorm. Rituelen horen bij de bekende feesten voor West-Europeanen. Denk aan Pasen, Kerst, Koningsdag in Nederland en Nieuwjaarsdag. Sommige groeperingen voeren rituelen uit met de wisseling van de seizoenen, tijdens het verlies van een dierbare of tijdens de geboorte van een kindje. 

Waarom zijn rituelen voor iedereen verschillend?

Het antwoord is simpel: omdat elk mens verschillend is. Religie, ras, cultuur en land van herkomst zijn de factoren die ervoor zorgen dat men een ritueel anders invult. Zo viert men in Amerika Kerstavond op een andere manier dan in Europa. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *